post

Kun je veilig op stap in Bangkok? Een stad met meer dan tien miljoen geregistreerde inwoners waar het leven 24 uur per dag doorgaat. Ik geef je tips hoe je veilig deze Thaise metropool kunt bezoeken.

Laat ik maar meteen het antwoord geven. Voor de omvang en de dagelijkse drukte is het naar mijn mening een redelijk veilige stad. Extreem veilig kun je het niet noemen, maar dat kun je ook niet verwachten van een wereldstad. Het is tenslotte altijd mogelijk dat je net op het verkeerde moment op de verkeerde plek bent. Maar goed, dit kan je zelfs overkomen in de statistisch gezien meest veilige plaats ter wereld.

In dit artikel geef ik een aantal tips hoe je veilig op stap kunt in Bangkok. Als toerist zul je er niet gauw tegen problemen aanlopen; je moet je eerder zorgen maken over het feit hoe je ongedeerd aan de overkant van de straat komt in het drukke Thaise verkeer. Maar er speelt meer.

Dagelijkse waarschuwingen

Zakkenrollers: net als in elke grote stad zijn er in Bangkok ook zakkenrollers actief, vooral in de drukke en toeristische gebieden. Draag je portemonnee nooit in je achterzak en zorg ervoor dat je een tas met afsluitbare rits bij je hebt. Deze tas houd je stevig om je schouder of rol je strak om je arm heen.

Mobiele telefoons: Te koop lopen met je iPhone of een andere dure smartphone op een drukke markt maakt je een gewilde prooi. Ik ken verhalen van iemand die op een warenmarkt met haar iPhone liep te sms’en, toen iemand voorbij rende, de telefoon afpakte en in een paar tellen in de drukte verdween. Hou hier dus rekening mee!

Motorbikes: Een ritje achterop de motorbike is leuk en in Bangkok de snelste manier om ergens te komen. Toch gebeurden de meeste ongelukken in de Thaise hoofdstad juist met dit vervoersmiddel. Ik raad je niet af om een motorbike te nemen (ik neem ze tenslotte ook), maar realiseer je wel dat dit risico’s met zich meebrengt.

Als je toch achterop zit en je hebt een tas bij je, zorg er dan voor dat hij stevig om je lichaam of nek zit zodat niemand hem weg kan grissen.

Mijn advies:

Zakkenrollers en kleine dieven nemen weinig risico. Zij zijn er alleen op uit om makkelijke dingen te stelen. Als je ze geen kans geeft, dan zullen ze niets doen. Hou dit altijd in je achterhoofd en neem vooraf maatregelen om dit niet te laten gebeuren.

Scams en andere bendes

Jaarlijks bezoeken ontzettend veel toeristen Bangkok. Om deze reden zijn er veel bendes actief, vooral in de toeristische gebieden. Ik geef je een aantal tips om te voorkomen dat je zelf slachtoffer wordt van deze maffiapraktijken.

Tuk tuk- en juwelenbendes: een tuk tuk-chauffeur spreekt je aan om je ergens heen te brengen of je zelfs een toer door de stad te geven voor het absurd lage bedrag van 20 bath. Ja, hij meent het serieus, maar eenmaal onderweg neemt hij je mee naar verschillende juwelenwinkels of kleermakers waar hij een aardige commissie van ontvangt. Als het te mooi klinkt om waar te zijn, laat het dan vooral zo. Zelfs in Bangkok!

Bezienswaardigheid is gesloten:

Iets anders wat veel voorkomt, is als iemand je aanspreekt en je vertelt dat de attractie die je wilt bezoeken vandaag gesloten is om één of andere vreemde reden. Vervolgens biedt hij je aan om ergens anders heen te gaan en hij wil je daar graag heenbrengen.

Tip: loop altijd naar de attractie en aanschouw zelf of het geopend of gesloten is. Bekijk van tevoren op internet de openingstijden om zeker van je zaak te zijn.

Onthoud dit altijd. Het maakt niet uit hoe laat het is of wat voor kleur de taxi heeft, hij is verplicht om altijd de meter aan te zetten! Als de chauffeur je van tevoren een prijs opgeeft (dit is geen scam), dan weet je dat je meer betaalt dan het bedrag op de meter. Bedank vriendelijk en loop weg. Er rijden meer dan 70.000 taxi’s rond in Bangkok en je vindt altijd wel een ander die de meter wel aan wil zetten. Dit soort acties van chauffeurs vinden vooral plaats in toeristische gebieden.

Scams in het uitgaansleven:

dit vindt vooral in Patpong (bij Silom Road) plaats. Je wordt door een overdreven vriendelijk iemand aangesproken of je een seksshow wilt zien. Je gaat naar boven en bestelt wat te drinken. Een drankje kan hier wel 1.000 bath (zo’n 25 euro) kosten. Als je dit niet wilt afrekenen, dan word je geconfronteerd met een paar grote Thai die je dwingen om wel te betalen. Wil je toch een keer zo’n bar bezoeken, let er dan op dat er buiten op het bord ‘No cover charge’ staat vermeld. Een gewaarschuwd mens telt voor twee!

Mijn advies:

Deze bendes zijn erg gehaaid. Blijf rustig, denk na en gebruik je verstand en gevoel. Dat is al voldoende om ze de baas te zijn. Neem geen overhaaste beslissingen, maar denk eerst.

Demonstraties en rellen

Thailand is een politiek onrustig land met twee verdeelde kampen. Er wordt regelmatig in Bangkok gedemonstreerd, waarbij het wel eens uit de hand loopt. In ernstige gevallen schiet de politie of het leger zelfs met scherp.

Onthoud altijd dat de demonstranten hun punt willen duidelijk maken en dat het ze niet gaat om het vernielen of aanvallen van onschuldige mensen. Ga je in het midden van de protesten staan, dan ben je zeker een doelwit en kun je in de problemen raken. Zorg ervoor dat je dit gebied links laat liggen en je bent veilig.

Bangkok is een ontzettend grote stad en de meeste ministeries en andere overheidsgebouwen liggen buiten de toeristische gebieden. Ben je dus aan het shoppen of ergens wat aan het eten? Dan merk je vaak niet eens wat er elders in de stad aan de hand is.

Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd de straat op gaat en weet wat er eventueel kan komen. Kijk daarom regelmatig op www.hieristhailand.nl of volg Richard Barrow op Twitter voor de laatste updates over demonstraties in Bangkok.

Mijn advies:

Grote demonstraties en rellen lijken zorgwekkend, maar ze vinden vooral plaats in bepaalde gebieden van de stad. Elders gaat het leven dan gewoon door.

Conclusie: veilig op stap in Bangkok

Eerst nog een laatste tip voor vrouwen die alleen door Thailand reizen. Ook die kunnen veilig op stap in Bangkok. Zorg voor een hotel, hostel of guesthouse met een goede bewaking. In de Lonely Planet vind je per gebied een aantal veilige slaapplekken.

Tenslotte, blijf altijd op je hoede. Kijk eerst naar rechts, dan naar links en vervolgens weer naar rechts voor je de straat oversteekt. Hou waardevolle spullen uit het zicht en berg ze op in een afgesloten tas. Op deze manier ga je een geweldige en vooral veilige tijd in het bruisende Bangkok tegemoet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*